γράφει η Εύη Αντωνοπούλου

Η διατροφή των παιδιών μας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θεμέλια για τη σωστή ανάπτυξή τους.

Τι χρειάζεται να τρώνε τα παιδιά,ποια θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα είναι απαραίτητα και πώς μπορούμε να τα κάνουμε να αγαπήσουν τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα προϊόντα ολικής άλεσης;

Η βάση σωστών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς.  Γι’ αυτό ξεκινάμε μία καινούρια στήλη όπου θα παρουσιάζουμε χρήσιμα tips, συμβουλές καθώς και έξυπνους και εύκολους τρόπους μαγειρέματος προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα για τα παιδιά μας.

No#1 Προσπαθήστε να δώσετε το παράδειγμα στα παιδιά σας.

Τα παιδάκια έχουν μία έμφυτη τάση να μιμούνται τους γονείς τους και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον,αφού είναι η πρώτη σημαντική σχέση που δημιουργούν και μέσω αυτών μαθαίνουν τον έξω κόσμο. Οπότε έχοντας οι ίδιοι ως γονείς μία υγιεινή διατροφή πλούσια σε βιολογικά λαχανικά, φρούτα, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης, τότε το πιο σίγουρο είναι ότι και τα παιδάκια θα υιοθετήσουν με μεγάλη ευκολία και χαρά έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.

 Ένα συνηθισμένο σφάλμα το οποίο πολλοί γονείς κάνουν είναι να προτρέπουν ή και πολλές φορές να πιέζουν το παιδάκι τους να τραφεί υγιεινά ενώ οι ίδιοι δε διατρέφονται με αυτόν τον τρόπο ή ακόμα καταναλώνουν συνεχώς μπροστά στα παιδιά τους πολύ επεξεργασμένες και ακατάλληλες τροφές. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι χρειάζεται να γίνουμε το παράδειγμα για τα παιδιά μας. Εάν εμείς οι ίδιοι σαν γονείς δεν διατρεφόμαστε υγιεινά πώς θα πείσουμε το παιδί μας για τα σημαντικά οφέλη που έχει μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή στο σώμα και στο νου; Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι το να υιοθετήσει ένα παιδάκι υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι κάτι το εύκολο αρκεί αυτές να αποτελούν μία συνήθεια μέσα στο σπίτι!

Βάλτε λοιπόν στο καθημερινό τραπέζι μπόλικα λαχανικά, σαλάτες, προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, φυσικούς φρεσκοστυμμένους χυμούς, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Αποφύγετε να αγοράζετε πολύ επεξεργασμένες, συντηρημένες και ‘’νεκρές’’ τροφές (γλυκά, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, έτοιμα κέικ, έτοιμα μπισκότα, έτοιμο λευκό ψωμί, λαχανικά και φρούτα εκτός εποχής, τηγανιτά)καθώς περιέχουν πολύ ζάχαρη, πρόσθετα και κενές θερμίδες. Φτιάξτε όσο μπορείτε σπιτικά snack και γλυκίσματα καθώς με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσετε την ποιότητα και την αγνότητα της τροφής των παιδιών σας. Επιλέγετε εποχιακές βιολογικές τροφές και τοπικά προϊόντα.

Επίσης προτρέψτε το παιδάκι σας να σας βοηθήσει με το μαγείρεμα και την προετοιμασία του φαγητού ή ακόμα και με την αγορά των εβδομαδιαίων τροφίμων. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο καθώς το παιδάκι από πολύ μικρό θα έρθει σε επαφή με την επιλογή αλλά και την προετοιμασία του φαγητού του καθώς επίσης θα αφιερώσετε εποικοδομητικό χρόνο μαζί του!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.