γράφει η Εύη Αντωνοπούλου

Η στάση της λαμπάδας είναι μία από τις πιο προχωρημένες στάσεις της yoga με πολλά οφέλη στην υγεία. Πρόκειται για μία στάση όπου ολόκληρο το σώμα ισορροπεί στους ώμους. Σύμφωνα με πολλούς yogis θεωρείται η ‘’βασίλισσα’’ των γιόγκικων στάσεων. Τι είναι αυτό όμως που την κάνει τόσο ξεχωριστή; Όπως υποδεικνύει και το όνομά της (Sarv=όλα, anga= μέρος του σώματος, asana=στάση) αυτή η στάση αναζωογονεί και τονώνει ολόκληρο το σώμα και τα εσωτερικά όργανα προσφέροντας ευεξία και υγεία

Βήματα

 1. Ξαπλώστε ανάσκελα σε ένα στρωματάκι. Βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι και η σπονδυλική στήλη είναι ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους και τα πόδια ενωμένα και τεντωμένα. Όλο το σώμα πρέπει να βρίσκεται σε μία ευθεία γραμμή. Τοποθετήστε τα χέρια στο πλάι του κορμού με τις παλάμες στραμμένες προς τα κάτω.
 2. Συσπώντας τους κοιλιακούς μύες και με την υποστήριξη των χεριών, σηκώστε αργά αργά τα πόδια σε κάθετη θέση κρατώντας τα καλά τεντωμένα και ενωμένα μεταξύ τους.
 3. Όταν τα πόδια θα είναι κάθετα, τότε πιέστε τα χέρια κάτω στο πάτωμα ξεκολλώντας αρχικά τους γλουτούς και τη σπονδυλική στήλη από το πάτωμα σηκώνοντας τον κορμό σε κάθετη θέση.
 4. Στη συνέχεια γυρίστε τις παλάμες προς τα επάνω, λυγίστε τους αγκώνες και τοποθετείστε τα χέρια σας πίσω (εκεί που τελειώνουν τα πλευρά) για να στηρίξουν την πλάτη. Οι αγκώνες θα πρέπει να βρίσκονται στο άνοιγμα των ώμων.
 5. Με τη βοήθεια των χεριών σπρώξτε ήπια το στήθος προς τα εμπρός, έτσι ώστε να πιέζει σταθερά το σαγόνι.
 6. Στην τελική στάση τα πόδια είναι ενωμένα και τα πέλματα flex σπρώχνουν προς τον ουρανό. Ολόκληρος ο κορμός μαζί με τα πόδια ευθυγραμμίζονται σαν λαμπάδα. Το σώμα στηρίζεται στους ώμους (δε θα πρέπει να νιώθετε πίεση στον αυχένα και στο κεφάλι). Κλείστε τα μάτια και χαλαρώστε ολόκληρο το σώμα στη τελική στάση.
 7. Βγείτε από τη θέση με την εξής σειρά: Φέρτε τα πόδια εμπρός, πάνω και πίσω από την κορυφή του κεφαλιού κρατώντας τα τεντωμένα (αν αυτό δεν είναι δυνατό τότε λυγίστε τα γόνατα προς το κεφάλι). Λύστε τα χέρια και τοποθετήστε τα δίπλα στο σώμα με τις παλάμες στραμμένες προς το πάτωμα. Αρχίστε να ρολάρετε τη σπονδυλική στήλη, σπόνδυλο σπόνδυλο προς το πάτωμα και μετά τους γλουτούς. Συσπώντας τους κοιλιακούς μύες κατεβάστε τα πόδια αργά στο πάτωμα κρατώντας τα γόνατα καλά τεντωμένα. Όλη η κίνηση θα πρέπει να συνδυάζει ισορροπία και έλεγχο, ώστε το σώμα να επανέλθει στο πάτωμα αργά και απαλά.

Επίγνωση

Η επίγνωσή σας εστιάζεται στην αναπνοή σας και στον θυρεοειδή αδένα. Οι πιο προχωρημένοι μπορούν να εστιάσουν την προσοχή τους στο 5ο chakra.

Xρόνος πρακτικής

Οι αρχάριοι θα  πρέπει να μείνουν στην τελική στάση μόνο για λίγα δευτερόλεπτα (3-5 αναπνοές)  ενώ οι πιο προχωρημένοι μπορούν να μείνουν για όσο αισθάνονται άνετα. Γενικά η στάση της λαμπάδας είναι μια αρκετά προχωρημένη στάση οπότε δε χρειάζονται υπερβολές! Λίγες μόνο αναπνοές στη θέση μας εξασφαλίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα χωρίς να έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα (π.χ. πιάσιμο αυχένα, ζάλη κτλ).

Ευεργετήματα

 1. Αυξάνει τη ροή του αίματος προς το κεφάλι διεγείροντας την εγκεφαλική λειτουργία.
 2. Αντιστρέφει την επίδραση της βαρύτητας στο σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το στάσιμο αίμα και η λέμφος που συσσωρεύονται στα κάτω άκρα και την κοιλιά να επανέρχονται στην καρδιά και στη συνέχεια να περνάνε από τους πνεύμονες όπου καθαρίζονται και να επανακυκλοφορούν σε ολόκληρο το σώμα. Αυτή η διαδικασία θρέφει τα κύτταρα ολόκληρου του ανθρώπινου οργανισμού.
 3. Ξεκουράζει τα πρησμένα πόδια και εξισορροπεί το αναπαραγωγικό και πεπτικό σύστημα.
 4. Διεγείρεται και τονώνεται ο θυρεοειδής αδένας και ο παραθυρεοειδής αδένας και εξισσοροπούνται οι λειτουργίες τους.
 5. Διεγείρεται ο θύμος αδένας ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
 6. Διεγείρει τον αδένα της υπόφυσης ο οποίος είναι υπεύθυνος για ολόκληρο το ενδοκρινικό σύστημα. Αυτό έχει επίδραση στη λειτουργία του μεταβολισμού ακόμα και στον τρόπο σκέψης.
 7. Βελτιώνεται η ελαστικότητα των μυών του αυχένα.
 8. Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, ανακουφίζει από το συναισθηματικό και νοητικό άγχος, το φόβο και τους πονοκεφάλους.
 9. Προκαλεί κοιλιακή αναπνοή το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα όλα τα κοιλιακά όργανα (συκώτι, σπλήνα, στομάχι, νεφρά και πάγκρεας) να μαλάσσονται και να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους πιο αποτελεσματικά.
 10. Μας γεμίζει αυτοπεποίθηση, ευεξία και αυξάνει τη νοητική δύναμη και τη συγκέντρωση.

Αντενδείξεις

Η στάση αυτή δε θα πρέπει να επιχειρείται από άτομα με:

 • διογκωμένο θυρεοειδή
 • αυχενικό σύνδρομο
 • δισκοπάθεια
 • υψηλή πίεση του αίματος
 • παθήσεις της καρδιάς
 • αδύναμα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια
 • κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως και στα προχωρημένα στάδια της εγκυμοσύνης.

 

***Tip προς αρχάριους

 Αν δεν είστε εξοικειωμένος/η σε αυτή τη θέση τότε είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μία πολύ εύκολη και ασφαλή παραλλαγή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε ένα μαξιλαράκι κάτω από την περιοχή της μέσης και να ακουμπήσετε τα πόδια σας πάνω σε έναν τοίχο τεντωμένα σχηματίζοντας όσο είναι εφικτό ορθή γωνία με τον κορμό σας. Χαλαρώστε στη θέση με τα μάτια κλειστά για 2-5 min.

Bιβλιογραφία

ΑSANA PRANAYAMA MUDRA BANDHA. SWAMI SATYANANDA SARASWATI.2008.ΥΟGA PUBLICATION TRUST,MUNGER,BIHAR,INDIA

Εάν θέλετε να απολαύσετε τα οφέλη της Yoga σε σώμα και νου, τότε δοκιμάστε ένα ONLINE LIVE μάθημα μαζί μας!

 

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.