γράφει η Εύη Αντωνοπούλου

Matsya στα σανσκριτικά σημαίνει ψάρι, εξού και matsyasana δηλαδή στάση του ψαριού. Ο τρόπος που είναι τοποθετημένα τα πόδια σε αυτή την asana μοιάζει με την ουρά του ψαριού, ενώ το υπόλοιπο σώμα συμβολίζει το σώμα και το κεφάλι του! Η matsyasana έχει εξαιρετικά οφέλη για το σώμα, το ορμονικό σύστημα και τη ψυχολογική κατάσταση του ασκούμενου.Mε τακτική εξάσκηση στη Matsyasana θα νιώσει κανείς ότι μπορεί να εκφράσει καλύτερα τον εαυτό του και το ψυχικό σθένος μέσα του θα μεγαλώσει. Επιπλέον προσφέρει τρομερή ανακούφιση από τη συνεχώς σκυμμένη στάση που επιβάλλει ο καθιστικός τρόπος, ανοίγοντας καλά το θώρακα. Μεταξύ των άλλων είναι και μία εξαιρετική στάση για να επιπλέετε στο νερό!

Βήματα
  1. Ξαπλώστε ανάσκελα σε ένα στρωματάκι με τα πόδια ενωμένα. Τοποθετείστε τα χέρια στο πλάι του σώματος. Βεβαιωθείτε ότι όλο το σώμα είναι ευθυγραμμισμένο και χαλαρώστε στη θέση.
  2. Τεντώστε και τα δύο πόδια στο πάτωμα σε φλεξ με τα δάκτυλα των ποδιών να κοιτούν καλά προς τον ουρανό.
  3. Εκπνεύστε και εκτείνετε τον κορμό σηκώνοντας τον αυχένα και το θώρακα και ακουμπήστε την κορυφή του κεφαλιού στο πάτωμα.
  4. Τοποθετείστε τις παλάμες στους μηρούς ή στο πάτωμα.
  5. Με τη βοήθεια των αγκώνων φέρτε το κεφάλι ακόμα πιο πίσω και ανοίξτε το θώρακα ακόμα περισσότερο.
  6. Kλείστε τα μάτια και χαλαρώστε, αναπνέοντας βαθιά.
  7. Επιστρέψτε στην αρχική στάση, ακουμπώντας το πίσω μέρος του κεφαλιού και ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη στο πάτωμα. Αναπαυθείτε για μερικές αναπνοές στην ύπτια θέση.
Επίγνωση

Η επίγνωσή σας εστιάζεται στην αναπνοή και στην περιοχή του στήθους. Οι πιο προχωρημένοι μπορούν να εστιάσουν την προσοχή τους στο 4ο chakra (τσάκρα της καρδιάς).

Xρόνος πρακτικής

Οι αρχάριοι θα  πρέπει να μείνουν στην τελική στάση μόνο για 30-60 δευτερόλεπτα. Οι πιο προχωρημένοι ασκούμενοι μπορούν να μείνουν έως και 5 λεπτά, αν και γενικά 1-3 λεπτά είναι ιδανικά για τη γενική υγεία.

Σειρά

Η Matsyasana είναι ιδανική εξισορροπιστική asana αμέσως μετά τη Ηalasana (άροτρο) ή τη Sarvangasana (κεράκι), καθώς τεντώνει το λαιμό προς την αντίθετη κατεύθυνση, απελευθερώνοντας κάθε μυϊκή ένταση. Γενικότερα μπορείτε να την εκτελέστε μετά από οποιαδήποτε asana που εμπεριέχει την κίνηση του σαγονιού προς το στέρνο, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και εξισορρόπηση.

Ευεργετήματα
  1. Η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης εκτείνεται πλήρως και η ελαστικότητα του θώρακα και των πνευμόνων αυξάνεται, βελτιώνοντας την αναπνευστική διαδικασία.
  2. Είναι πολύ ευεργετική για το άσθμα και τη βρογχίτιδα γιατί ενθαρρύνει τη βαθιά αναπνοή.
  3. Είναι πολύ ωφέλιμη για τις κοιλιακές δυσλειτουργίες (πχ δυσκοιλιότητα*) καθώς τεντώνει καλά την κοιλιακή περιοχή αφήνοντας αρκετό χώρο στα έντερα και σε όλα τα κοιλιακά όργανα.
  4. Πολύ ευεργετική για τους σκυφτούς ώμους καθώς τεντώνουν καλά προς τα πίσω, απελευθερώνοντας εντάσεις από την περιοχή.
  5. Διεγείρεται ο θυρεοειδής αδένας και ο θύμος αδένας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
  6. Ανακουφίζει τις φλεγμαίνουσες και αιμμοραγούσες αιμορροΐδες.
  7. Αποβάλλονται εντάσεις, θυμός και καταπιεσμένα συναισθήματα από την περιοχή της καρδιάς και του λαιμού.
  8. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση και τη ζωτικότητα.

*Για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας μπορείτε να πιείτε 3 ποτήρια νερό και να κάνετε αυτή την asana.

Αντενδείξεις

Η στάση αυτή δε θα πρέπει να επιχειρείται από άτομα με:

  • καρδιακές παθήσεις
  • υπέρταση
  • πεπτικό έλκος
  • κήλη
  • σοβαρές παθήσεις της πλάτης και του αυχένα
  • κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Παραλλαγές

Εάν είστε εξοικειωμένοι με τη matsyanana αλλά και με την padmasana (στάση του λωτού) τότε μπορείτε να προχωρήσετε λίγο παραπάνω στην πρακτική σας και να δοκιμάσετε την παρακάτω παραλλαγή:

Καθίστε στην παντμάσανα και χαλαρώστε όλο το σώμα. Στη συνέχεια με τη βοήθεια των χεριών γείρετε  προσεκτικά προς τα πίσω υποστηρίζοντας το σώμα με τα μπράτσα και τους αγκώνες. Σηκώστε ελαφρά το στήθος και ακουμπήστε την κορυφή του κεφαλιού στο πάτωμα έτσι ώστε να έχετε τη μέγιστη έκταση της πλάτης. Πιάστε με τα χέρια τα δάκτυλα των ποδιών και χαλαρώστε στη στάση αναπνέοντας βαθιά. Βγείτε από τη στάση αντιστρέφοντας την κίνηση και επαναλάβετε αλλάζοντας τη θέση των ποδιών.

***Tip προς αρχάριους

Γενικά η στάση της Μatsyasana είναι μια πολύ ευεργετική θέση καθώς ανακουφίζει από την πολύωρη καθιστική εργασία και τη λανθασμένη στάση της σπονυλικής στήλης. Βέβαια θα σας συμβούλευα να μην την επιχειρούσατε μόνοι σας εάν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία σε αυτή τη στάση ή δεν την έχετε δοκιμάσει πρώτα με την επίβλεψη κάποιου δασκάλου. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι κατέχετε άριστα πρώτα την πρώτη στάση πριν περάσετε στην παραλλαγή. Γενικά να θυμάστε ότι δε χρειάζεται να πιέζετε τον εαυτό σας για γρήγορα αποτελέσματα γιατί με αυτόν τον τρόπο θα καταπονήσετε το σώμα μας. Αργά και σταθερά βήματα είναι αυτά που φέρνουν τη διαφορά. Άλλωστε το πρώτο πράγμα που μας διδάσκει η yoga είναι η αρχή της μη βίας! Οφείλετε να  είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και με το σώμα σας!

Εάν θέλετε να απολαύσετε τα οφέλη της Yoga σε σώμα και νου, τότε δοκιμάστε ένα ONLINE LIVE μάθημα μαζί μας!

Bιβλιογραφία

ΑSANA PRANAYAMA MUDRA BANDHA. SWAMI SATYANANDA SARASWATI.2008.ΥΟGA PUBLICATION TRUST,MUNGER,BIHAR,INDIA

LIGHT ON YOGA. THE BIBLE OF MODERN YOGA.B.K.S. IYENGAR. NAGA.2020

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.