Κεχρί με γάλα καρύδας, μέλι και ξηρούς καρπούς(συνταγή)


γράφει η Εύη Αντωνοπούλου

Αν είστε από αυτούς που τους αρέσει το ρυζόγαλο τότε σας έχω μία εναλλακτική! Μακράν πιο υγιεινή και θρεπτική για να σας κρατάει σε ενέργεια όλη μέρα! Ζεστός χυλός από κεχρί. Αμέ! Μπορείτε να το φάτε ως πρωινό ή βραδινό. Τα δε παιδάκια θα το λατρέψουν!

Χρόνος εκτέλεσης: περίπου 40 min

Υλικά (για 2 μερίδες):

250 gr κεχρί

1 κούπα γάλα αμυγδάλου

1/2 κούπα γάλα καρύδας

1,5 κ.σ. μέλι

2 κ.γ. σιρόπι αγαύης

1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1/3 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. κανέλλα τριμμένη

1/3 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο (του πηγαίνει πάρα πολύ!)

2 κ.σ. chips καρύδας

2 χούφτες τριμμένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο,καρύδι,φυστίκι Αιγίνης κτλ)

Εκτέλεση:

1. Αρχικά σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε το κεχρί μαζί με νερό σε αναλογία 1:2. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κεχρί να μαγειρευτεί μέχρι να πιει όλο το νερό, περίπου 7-10 min. Στο ενδιάμεσο ανακατεύουμε μία κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο. Όταν το κεχρί είναι έτοιμο το αποσύρουμε από τη φωτιά.

2. Στη συνέχεια σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το μαγειρεμένο κεχρί, το γάλα αμυγδάλου, το γάλα καρύδας, το μέλι, το σιρόπι αγαύης, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι, την κανέλλα, το κάρδαμο και τα chipsκαρύδας. Ανακατεύουμε πολύ καλά το μίγμα να διαλυθεί καλά το κεχρί. Μόλις φθάσει σε βρασμό χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 8-10 min μέχρι να διαλυθεί σχεδόν το κεχρί και να γίνει ένας ομογενοποιημένος χυλός. Στο ενδιάμεσο ανακατεύουμε με μία κουτάλα το μίγμα για να μην κολλήσει.

3. Όταν ο χυλός είναι έτοιμος τον αποσύρουμε από τη φωτιά. Τον σερβίρουμε με τριμμένους ξηρούς καρπούς, chips καρύδας και πασπαλίζουμε με μέλι και κανέλα. Καλή απόλαυση!

Υ.Γ. Εάν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε φυτικό γάλα, μπορείς να βάλετε ζωικό. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι άλλο γλυκαντικό θέλετε (πχ. στέβια) και στις αναλογίες που εσείς προτιμάστε εάν για παράδειγμα το θέλετε πιο γλυκό. Εγώ προτιμώ το μέλι καθώς το θεωρώ πολύ υγιεινό. Επίσης μπορείτε να κάνετε διάφορες παραλλαγές και να προσαρμόσετε τη συνταγή στις δικές σας γεύσεις. Για παράδειγμα εάν δε σας αρέσει η καρύδα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κακάο και κομμάτια σοκολάτας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σταφίδες, χουρμάδες ή gojiberries. Πειραματιστείτε με ότι υλικά έχετε σπίτι και απολαύστε το αποτέλεσμα.!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.