γράφει η Εύη Αντωνοπούλου

Κύριος στόχος της yoga είναι η εναρμόνιση των ενεργειακών κέντρων (chakras). Αυτό σημαίνει ότι σε ένα μάθημα yoga εκτός από τη φυσική μας ανατομία δουλεύουμε και την ενεργειακή μας ανατομία. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που διαφοροποιεί τη yoga από τα άλλα είδη εκγύμνασης, γιατί στην ουσία πρόκειται για κάτι πολύ παραπάνω!

Σύμφωνα με την φιλοσοφία και την παραψυχική φυσιολογία της yoga τα σημαντικότερα ενεργειακά κέντρα ή αλλιώς chakras όπως συνηθίζεται να λέγονται, είναι στο σύνολο 7, υπάρχουν όμως πολλά ακόμα. Το κάθε ενεργειακό κέντρο χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες ψυχικές ποιότητες και επηρεάζει τα όργανα και τους αδένες του φυσικού σώματος στο σημείο όπου εδράζεται.

Τα ενεργειακά κέντρα, όπως δηλώνει και το όνομά τους, αποτελούν κέντρα, δηλαδή κομβικά σημεία κίνησης της αιθερικής ενέργειας μέσα στο ενεργειακό σώμα. Ουσιαστικά αποτελούν κινούμενες δίνες οι οποίες λειτουργούν σαν αντλίες ενέργειας από το αιθερικό πεδίο προς το ενεργειακό σώμα αλλά και αντίστροφα. Όταν αιθερική ενέργεια εισέρχεται σε αυτά τα κέντρα, αυτά είναι υπεύθυνα να την διαμοιράσουν σε ολόκληρο το ενεργειακό και φυσικό σώμα.

Όταν το ενεργειακό μας σώμα είναι εξισορροπημένο τότε η ενέργεια ρέει ελευθέρα και ανεμπόδιστα ανάμεσα στα ενεργειακά κέντρα και βιώνουμε υγεία, ευτυχία και γαλήνη. Όταν όμως κάποιο ενεργειακό κέντρο βρίσκεται σε ανισορροπία τότε η ενέργεια σε αυτό υπερλειτουργεί ή υπολειτουργεί, οδηγώντας τελικά στην ασθένεια τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος yoga (όπως διδάσκεται από την Αλχημεία Ζωής) δουλεύουμε με διάφορες τεχνικές οι οποίες βοηθούν στην εναρμόνιση των ενεργειακών μας κέντρων, επιτυγχάνοντας τελικά το αγαθό της Υγιείας και ευεξία!

Σε επόμενα άρθρα που θα ακολουθήσουν θα αναφερθούμε στο κάθε ενεργειακό κέντρο και τις λειτουργίες του ξεχωριστά. Στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μία σύντομη αναφορά στο 1ο ενεργειακό κέντρο.

1ο ενεργειακό κέντρο.

Το 1ο ενεργειακό κέντρο (ή αλλιώς chakra της ρίζας ή muladhara στα σανσκριτικά) εδράζεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης στον κόκκυγα και στο περίνεο.

Συνδέεται με τα ένστικτα της επιβίωσης και με την αίσθηση της γείωσης και της σύνδεσης τόσο με το φυσικό όσο και με το ενεργειακό μας σώμα. Ιδανικά αυτό το κέντρο όταν είναι ισορροπημένο μας προσφέρει υγεία, ευημερία, ασφάλεια (υλική και συναισθηματική), αφθονία και δυναμική παρουσία.

Στοιχείο: Γη

Χρώμα: κόκκινο

Σχήμα: τετράγωνο

Συμβολισμός: κόκκινος λωτός με 4 πέταλα, τετράγωνο και στο εσωτερικό του τρίγωνο στραμμένο προς τα κάτω.

Στο φυσικό σώμα αντιστοιχεί στα όργανα της απέκκρισης, τα επινεφρίδια, τα πόδια, τον κόκκυγα και το περίνεο. Οποιαδήποτε δυσλειτουργία σε αυτά τα μέρη του σώματος ή έλλειψη στις παραπάνω ψυχικές ποιότητες υποδηλώνει ότι αυτό το ενεργειακό βρίσκεται σε ανισορροπία, μπλοκάροντας τη φυσιολογική ροή της ενέργειας και οδηγώντας αργά ή γρήγορα στην ασθένεια.

Ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος είναι σε μεγάλο ποσοστό μπλοκαρισμένος σε αυτό το κέντρο. Πιεσμένος από τις μεγάλες απαιτήσεις της ζωής, την οικονομική και συναισθηματική ανασφάλεια, συνεχώς βιαστικός, απειλούμενος, σε μία μόνιμη κατάσταση στρες και ασύνδετος από την παρούσα στιγμή και από το σώμα του – ενδείξεις ανισορροπίας!

Ασκήσεις εξισορρόπησης και ενδυνάμωσης 1ου ενεργειακού κέντρου:

  • Γιόγκα: Ένα μάθημα Γιόγκα είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να γειωθούμε και να δυναμώσουμε αυτό το κέντρο.
  • Διαλογισμός: Ένας άλλος τρόπος για να συνδεθούμε με αυτό το chakra είναι να διαλογιστούμε για λίγη ώρα πάνω στις ποιότητες της υγείας, της ευημερίας, της ασφάλειας, της αφθονίας και της παρουσίας. Σε τι βαθμό νιώθουμε όλα τα παραπάνω; Τι μας μπλοκάρει και δεν τα βιώνουμε στη ζωή μας; Παίρνουμε χαρτί και μολύβι και καταγράφουμε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας. Προσπαθούμε εμπράκτως να καλλιεργήσουμε αυτές τις ποιότητες στην καθημερινότητα μας.
  • Οραματισμός: Οραματιζόμαστε ένα κόκκινο τετράγωνο στην περιοχή του περίνεου. Μένουμε για λίγες αναπνοές πάνω σε αυτήν την εικόνα. Στη συνέχεια οραματιζόμαστε ρίζες να βγαίνουν από εκεί,να τυλίγουν τα πόδια μας και να μπαίνουν βαθιά μέσα στη γη, όπως οι ρίζες ενός δέντρου. Νιώθουμε τη σταθερότητά του, την ακλόνητη παρουσία του, τη γείωσή του. Επαναλαμβάνουμε νοερά από μέσα μας: Είμαι συνεχώς συνδεδεμένος/η με τη μητέρα Γη η οποία με φροντίζει και μου προσφέρει με γενναιοδωρία ότι χρειάζομαι. Γνωρίζω πώς να αντλώ ενέργεια από αυτήν όταν το έχω ανάγκη και να με θεραπεύω. Αυτή η σύνδεση μου δίνει ένα ισχυρό θεμέλιο, ασφάλεια και σταθερότητα στη ζωή και μου επιτρέπει να κινούμαι με σιγουριά και σε σύνδεση με την ουσία μου.
  • Ακόμα μπορούμε να φορέσουμε ή να διακοσμήσουμε το σπίτι μας με κάτι κόκκινο όταν νιώθουμε αυτό το κέντρο άτονο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.