Γράφει η Εύη Αντωνοπούλου
“Το σώμα και ο νους είναι αλληλένδετα”. Μία φράση που ακούμε συνεχώς γύρω μας να παπαγαλίζεται αλλά πόσοι άνθρωποι τελικά κατανοούν σε βάθος τη σημασία της και την καλλιεργούν εμπράκτως;
Όταν ο νους είναι σε σύγχυση τότε και το σώμα είναι άσκοπα υπερκινητικό σε μία μόνιμη υπερδιέγερση. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε εύκολα παρατηρώντας τόσο τον εαυτό μας όσο και τους ανθρώπους γύρω μας!
Όταν όμως ο νους είναι ήρεμος και άδειος τότε και το σώμα μπορεί να απολαύσει την ακινησία, ελαττώνοντας περιττές και ανούσιες κινήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος που κινούμαστε στο χώρο ακόμα και ο τρόπος που μιλάμε μεταφέρει συνεχώς πολλά μηνύματα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο νου μας!
Ο κύριος στόχος της yoga είναι ο έλεγχος των διακυμάνσεων του νου, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από τις πολικότητες αλλά να παραμένει γαλήνιος και ουδέτερος σε όλες τις καταστάσεις, θετικές και αρνητικές. Πώς όμως επιτυγχάνεται αυτό μέσα σε μία τάξη yoga;
Αρχικά, για να μπορέσει ο ασκούμενος να ακινητοποιήσει το νου του το ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ είναι να μάθει να κρατάει το σώμα του σε ακινησία.
Δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος γεμάτος εντάσεις αδυνατεί σε μεγάλο βαθμό να παραμείνει ακίνητος και ήρεμος με την επίγνωσή του σε εγρήγορση. Με τον καιρό όμως και την τακτική και αφοσιωμένη εξάσκηση στις asanas (στάσεις της yoga) και στις πρακτικές διαλογισμού τόσο το σώμα όσο και ο νους εκπαιδεύονται προοδευτικά στην ακινησία.
Το πρώτο βήμα λοιπόν για όλους εσάς που θέλετε να φέρετε ηρεμία στο νου είναι ΑΡΧΙΚΑ να εκπαιδεύσετε το σώμα σας στην ακινησία. Αρχικά το σώμα θα αντιδράει γιατί έχει συνηθίσει να είναι αδάμαστο, σαν ένα άγριο άλογο που χρειάζεται να το εξημερώσουμε. Προοδευτικά όμως θα μάθει να αντιστέκεται στα εξωτερικά αισθητηριακά ερεθίσματα και τις σκέψεις που ξεπετάγονται συνεχώς, μαθαίνοντας τελικά να εισπράττει τα τεράστια οφέλη της συνειδητής ακινησίας. Θέλει υπομονή και επιμονή!
Άσκηση
Kάθησε οκλαδόν ή βρες μία άνετη καθιστή στάση σε μία καρέκλα ή ξάπλωσε ανάσκελα στον καναπέ ή στο κρεβάτι. Ότι και εάν επιλέξεις βεβαιώσου ότι η σπονδυλική σου στήλη παραμένει ευθυτενής . Κλείσε απαλά τα μάτια σου και μείνε ακίνητος/η με το σώμα σου χαλαρό για 3-5 λεπτά, παρατηρώντας την αναπνοή σου και τον εαυτό σου. Απλά μένεις σε ηρεμία και παρατηρείς, δε χρειάζεται να κάνεις καμία προσπάθεια. Παρατήρησε εάν το σώμα σου καταφέρνει να παραμείνει ήρεμο και χαλαρό ή εάν αρχίζει να κουνιέται άσκοπα, να μη βολεύεται, ή εάν δυσκολεύεσαι να παραμείνεις με τα μάτια κλειστά. Εάν ο νους σου θέλει να σε βγάλει από τη θέση ένας λόγος παραπάνω για να μείνεις! Σημαίνει ότι το έχεις πολλή ανάγκη!!
Eπανέλαβε την άσκηση 3 φορές την ημέρα καθημερινά ή και περισσότερες εάν αισθάνεσαι ότι το χρειάζεσαι. Σταδιακά με την πάροδο του χρόνου αύξησε την διάρκεια έως τα 10 λεπτά.
Σημαντική Σημείωση/Τip:
Είναι πολύ σημαντικό να δίνεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να κάνει μικρά διαλείμματα αυτοπαρατήρησης μέσα στην ημέρα. Να κάνει μικρές συχνές παύσεις και να παραμένει σε σιγή και σε ακινησία με κλειστά τα μάτια. Είναι θεμελιώδες για την υγεία σου. Να κάνεις αυτά τα διαλείμματα πριν φτάσεις στο σημείο να νιώθεις ότι είναι επιτακτικής ανάγκης να γίνουν, τότε έχει ήδη χτυπήσει το καμπανάκι!. Να τα κάνεις πριν χτυπήσει το καμπανάκι των άσχημων συναισθημάτων και του stress. Καθιέρωσέ τα σαν μία ωραία ρουτίνα μέσα στην ημέρα σου. Μην φτάνεις τον εαυτό σου σε οριακές καταστάσεις, γίνε περισσότερο ευγενικός μαζί του.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δυστυχώς έχουν ταυτίσει αυτά τα μικρά διαλείμματα αποσυμπίεσης με το κάπνισμα, το κινητό και το scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την τηλεόραση, την πόση καφέ, αλκοόλ κτλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που γίνεται είναι ένας αντιπερισπασμός αισθήσεων, που ίσως προσφέρει μία στιγμιαία ανακούφιση αλλά ουδεμία σχέση έχουν με τον πραγματικό και επιστημονικό ορισμό της χαλάρωσης. Στην ουσία αυτές οι δραστηριότητες ξοδεύουν την ζωτική ενέργεια του οργανισμού προς τα έξω και δημιουργούν περισσότερο stress, απλά ο σύγχρονος άνθρωπος που είναι ασύνδετος τελείως από το σώμα του δυσκολεύεται αντιληφθεί την εσωτερική επιτάχυνση που δημιουργείται από αυτές τις κακές συνήθειες που πολύ κακώς της έχει ταυτίσει με την χαλάρωση και την ξεκούραση.
Αντίθετα όμως αυτό που σας προτείνω παραπάνω είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Τα μικρά μικρά διαλείμματα αυτοπαρατήρησης μέσα στην ημέρα βοηθούν την ενέργεια του οργανισμού να μην ξοδεύεται προς τα έξω αλλά αντίθετα μαθαίνουμε να την στρέφουμε προς τα μέσα για την αυτοσυντήρηση και θεραπεία του οργανισμού μας. Μαθαίνουμε να κάνουμε οικονομία ενέργειας και να μην την σπαταλάμε άδικα. Αυτή η τακτική χαρακτηρίζει τους έξυπνους και σοφούς ανθρώπους.Όσο γινόμαστε πιο συνειδητοί και παρατηρητικοί θα αντιλαμβανόμαστε πιο εύκολα την συσσωρευμένη ένταση στο σώμα όπου αλλιώς δε θα την είχαμε αντιληφθεί εάν δεν μπαίναμε σε αυτή την διαδικασία αυτοπαρατήρησης.
Το να μάθεις να διατηρείς το σώμα σου στην ακινησία και να δαμάζεις τις ενστικτώδεις και ασυνείδητες σωματικές κινήσεις και τις αισθήσεις σου που μέχρι τώρα ήταν αδάμαστες είναι μία διαδικασία που απαιτεί συνεχή εξάσκηση και βαθιά αυτοπαρατήρηση. Σε βεβαιώνω ότι με την πάροδο του χρόνου και όσο εξασκείσαι συστηματικά η διαδικασία θα γίνεται ολοένα και πιο εύκολη και οι καρποί που θα σου δώσει θα είναι ένα μεγάλο δώρο για την ψυχική σου υγεία! Η εμπειρία είναι βιωματική. Εμπιστεύσου την διαδικασία και χαλάρωσε.