γράφει η Εύη Αντωνοπούλου

H Ηalasana ή αλλιώς στάση του αρότρου είναι μία θέση όπου πολύ συχνά εκτελείται σε ένα μάθημα yoga μετρίου και προχωρημένου επιπέδου. Έχει τρομερά οφέλη για το οικοσύστημα του οργανισμού και θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές τεχνικές ενδυνάμωσης για την υγεία της σπονδυλικής στήλης. Γενικά θεωρείται μια στάση εσωστρέφειας και ενδοσκόπησης και βοηθάει τον ασκούμενο να απελευθερωθεί από το stress. Όπως το άροτρο οργώνει τη γη για να φυτευτούν οι σπόροι και να  βλαστήσουν έτσι και η στάση της halasana μας επιτρέπει να οργώσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο ώστε να ανθίσουν και οι δικοί μας προσωπικοί σπόροι και στόχοι!

Βήματα

  1. Ξαπλώστε ανάσκελα σε ένα στρωματάκι με τα πόδια ενωμένα. Τοποθετείστε τα χέρια στο πλάι του σώματος. Βεβαιωθείτε ότι όλο το σώμα είναι ευθυγραμμισμένο και χαλαρώστε στη θέση.
  2. Συσπώντας τους κοιλιακούς μύες και με την υποστήριξη των χεριών, σηκώστε αργά αργά τα πόδια σε κάθετη θέση κρατώντας τα καλά τεντωμένα και ενωμένα μεταξύ τους.
  3. Πιέστε τα χέρια κάτω στο πάτωμα ξεκολλώντας αρχικά τους γλουτούς και στη συνέχεια την πλάτη.
  4. Κατεβάστε τα πόδια πάνω και πίσω από το κεφάλι έχοντας τα καλά τεντωμένα.
  5. Γυρίστε τις παλάμες προς τα επάνω, λυγίστε τους αγκώνες και τοποθετήστε τις παλάμες στο πίσω μέρος των πλευρών για να υποστηρίξουν την πλάτη. Οι πιο προχωρημένοι εάν θέλουν μπορούν να ακουμπήσουν τα χέρια στο πάτωμα και να πλέξουν τα δάχτυλα των χεριών. Αυτό θα δώσει ένα ωραίο άνοιγμα στο στήθος και θα τεντώσει καλά τους ώμους.
  6. Ορθώστε καλά τον κορμό ώστε να είναι κάθετος στο έδαφος και σπρώξτε τα καθιστικά οστά προς τον ουρανό. Αφήστε ένα μικρό άνοιγμα ανάμεσα στο πιγούνι και στο στήθος.
  7. Kλείστε τα μάτια και χαλαρώστε.
  8. Επιστρέψτε στην αρχική στάση, κατεβάζοντας αρχικά τα χέρια να έρθουν και να ακουμπήσουν με τις παλάμες στο πάτωμα, στη συνέχεια κατεβάστε αργά την πλάτη και γλουτούς. Φέρτε τα πόδια σε κάθετη θέση. Συσπώντας τους κοιλιακούς μύες και διατηρώντας τα γόνατα ενωμένα κατεβάστε τα πόδια στην αρχική στάση.

Σειρά

Eάν είναι δυνατόν εκτελέστε τη Halasana αμέσως μετά από τη Sarvangasana (κεράκι), αυτό θα κάνει τη μετάβαση στη θέση ακόμα πιο εύκολη.

Επίγνωση

Η επίγνωσή σας εστιάζεται στην αναπνοή σας, στον θυρεοειδή αδένα και στη χαλάρωση των μυών της πλάτης. Οι πιο προχωρημένοι μπορούν να εστιάσουν την προσοχή τους στο 5ο chakra (τσάκρα του λαιμού).

Xρόνος πρακτικής

Οι αρχάριοι θα  πρέπει να μείνουν στην τελική στάση μόνο για λίγα δευτερόλεπτα (3-5 αναπνοές)  προσθέτοντας σταδιακά μερικά δευτερόλεπτα ανά εβδομάδα. Οι προχωρημένοι ασκούμενοι στη yoga μπορούν να μείνουν για όσο αισθάνονται άνετα.

Παραλλαγές

Εάν είστε εξοικειωμένοι με τη θέση και θέλετε να προχωρήσετε λίγο παραπάνω στην πρακτική σας τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω παραλλαγές.

1)Από τη στάση της Halasana περπατήστε με τα πόδια όσο πιο δεξιά μπορείτε και μείνετε για 3-5 αναπνοές. Ελάτε στο κέντρο και ύστερα περπατήστε όσο πιο αριστερά μπορείτε και μείνετε για ακόμα 3-5 αναπνοές. Επιστρέψτε στο κέντρο.

2) Από τη στάση της Halasana ανοίξτε τα πόδια, το ένα προς τα δεξιά και το άλλο προς τα αριστερά όσο πιο μακριά μπορείτε το ένα με το άλλο και μείνετε για 3-5 αναπνοές. Επιστρέψτε στο κέντρο.

Ευεργετήματα

  1. Η κίνηση του διαφράγματος που πραγματοποιείται στη στάση της halasana έχει σαν αποτέλεσμα όλα τα κοιλιακά όργανα (συκώτι, σπλήνα, στομάχι, νεφρά, πάγκρεας) να μαλάσσονται και να αναζωογονούνται με αποτέλεσμα να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους πιο αποτελεσματικά.
  2. Διεγείρεται ο θυρεοειδής αδένας και εξισορροπούνται οι λειτουργίες του (μεταβολισμός).
  3. Διεγείρεται ο θύμος αδένας ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
  4. Αυξάνεται η ελαστικότητα των μυών την πλάτης, των οπίσθιων μηριαίων, του αυχένα και των ώμων.
  5. Αυξάνεται την κυκλοφορία του αίματος στο πάνω μέρος του σώματος αναζωογονώντας το.
  6. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και τη δυσπεψία.
  7. Βοηθάει στις διαταραχές της εμμηνόριας και του ουροποιητικού συστήματος.
  8. Εξισορροπεί το νευρικό σύστημα, ανακουφίζει από το συναισθηματικό και νοητικό άγχος, το φόβο και τους πονοκεφάλους. Επιφέρει εσωστρέφεια και χαλάρωση.
  9. Κλειδώνει την ενέργεια στην σπονδυλική στήλη εναρμονίζοντας όλα τα ενεργειακά κέντρα κυρίως όμως το τσάκρα του λαιμού.

Αντενδείξεις

Η στάση αυτή δε θα πρέπει να επιχειρείται από άτομα με:

  • διογκωμένο θυρεοειδή
  • υψηλή πίεση του αίματος
  • αυχενικό σύνδρομο
  • δισκοπάθεια, ισχιαλγία
  • παθήσεις της καρδιάς
  • σοβαρές παθήσεις της πλάτης
  • κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως και στα προχωρημένα στάδια της εγκυμοσύνης.

***Tips προς αρχάριους

Γενικά η στάση της Halasana είναι μια απαιτητική θέση που προϋποθέτει καλή ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης και του πίσω μέρους των ποδιών.  Θα σας συμβούλευα να μην την επιχειρούσατε μόνοι σας εάν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία σε αυτή τη στάση ή δεν την έχετε δοκιμάσει πρώτα με την επίβλεψη κάποιου δασκάλου. Εάν όμως είστε εξοικειωμένοι μαζί της τότε δεν έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ένας ‘’περιορισμός’’ που συχνά συναντάμε σε αυτή τη θέση είναι ότι  κατά την τοποθέτηση των ποδιών πίσω από το κεφάλι τα πόδια δεν μπορούν να τεντώσουν τελείως και να φτάσουν το πάτωμα. Μην απογοητεύεστε! Είναι κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους στην αρχή όταν πρωτοδοκιμάζουν να μπουν στη στάση. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν δύο εναλλακτικές: 1) μπορείτε να εκτελέσετε τη στάση έχοντας τα πόδια λυγισμένα σε πρώτη φάση μέχρι να αυξηθεί η ευλυγισία τους σταδιακά με τον καιρό. 2)Μπορείτε να την εκτελέσετε με τη βοήθεια ενός τοίχου σπρώχνοντας τον με τα πόδια καλά τεντωμένα.

Σιγά σιγά με τον καιρό  και  τακτική εξάσκηση τα πόδια και η πλάτη θα γίνονται ολοένα και πιο ευλύγιστα και θα μπαίνετε στη θέση πολύ πιο άνετα. Μην πιέσετε τον εαυτό σας για γρήγορα αποτελέσματα γιατί με αυτόν τον τρόπο θα καταπονήσετε το σώμα μας. Να θυμάστε αργά και σταθερά βήματα είναι αυτά που φέρνουν τη διαφορά!

Εάν θέλετε να απολαύσετε τα οφέλη της Yoga σε σώμα και νου, τότε δοκιμάστε ένα ONLINE LIVE μάθημα μαζί μας!

Bιβλιογραφία

ΑSANA PRANAYAMA MUDRA BANDHA. SWAMI SATYANANDA SARAWSATI.2008.ΥΟGA PUBLICATION TRUST,MUNGER,BIHAR,INDIA

THE BOOK OF YOGA.LUCI LIDELL.THE SIVANANDA YOGA CENTRE.1983.EBURY PRESS.NATIONAL MAGAZINE HOUSE.LONDON

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.